Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Farligt avfall

Alla sopor som är farliga för människor och miljön räknas till farligt avfall.

Batterier, städutrustning på golv och medicinerolv

Sortera alltid ut ditt farliga avfall så att det kan tas omhand på rätt sätt. Farligt avfall ska aldrig läggas i soppåsen eller hällas ut i avloppet.

Till farligt avfall hör till exempel färg-, lack- och limrester, kemikalier, oljor och lösningsmedel. En del av det du kanske använder när du städar, tvättar, målar, eller servar bilen räknas som farligt avfall.

  • Aerosolsprej som hårsprej och sprejdeodorant.
  • Rengöringsmedel, silverputs, kalkborttagare, polish, golv- och ugnsrengöringsmedel, blekmedel och fläckborttagningsmedel.
  • Lösningsmedel - thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.
  • Diverse kemikalier, batterisyra, ammoniak, lut och kalklösare.
  • Diverse oljor, spillolja, smörjolja och motorolja.
  • Färg-, lack- och limrester, nagellack, burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg räknas hit. Även vattenlöslig färg hanteras i samma insamlingssystem som farligt avfall.
  • Saker med kvicksilver i, till exempel äldre febertermometrar, lågenergilampor och lysrör.
  • Bekämpningsmedel, insektssprej, träskyddsmedel och ogräsmedel.
  • Fotokemikalier, fix och framkallningsvätska.
  • Småbatterier och bilbatterier. Om en apparat eller leksaker har ett inbyggt batteri som du inte kan ta loss lämnar du hela saken i insamlingen av elavfall.
  • Mediciner.

Här lämnar du farligt avfall

Farligt avfall lämnar du på Stockholm Vatten och Avfalls miljöstationer, till den mobila miljöstationen eller någon av återvinningscentralerna. På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du se var du hittar dem, när de har öppet och turlistan för mobila miljöstationen.

Batterier kan du ofta lämna i din miljöstuga.

Gamla mediciner lämnar du till apotek som säljer läkemedel på recept.

Vad händer med det farliga avfallet?

Det farliga avfallet som du sorterat ut återvinns eller förstörs under kontrollerade former. Det finns stränga miljökrav för hur farligt avfall ska hanteras. En del farligt avfall, till exempel kvicksilver, skickas till ett speciellt lager där det långtidsförvaras för att det inte ska vara en del av kretsloppet.

Den mobila miljöstationen - en blå lastbil med en skylt med texten "Här lämnar du farligt avfall och din småelektronik".

Påminnelse via SMS

På Stockholm Vatten och Avfalls webb kan du läsa mer om när mobila miljöstationen stannar i ditt område. Där står också hur du kan få en påminnelse i ett sms innan lastbilen kommer.

Familj som ska sopsortera vid sopbehållare utomhus

Sopor och återvinning

Här kan du som bor hos Familjebostäder läsa var du lämnar olika sorters sopor. Varje år uppkommer cirka 14 500 ton sopor från våra hyresgäster. Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i en miljöstuga nära dig.