Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Bredband, tv och telefoni

Familjebostäders fibernät ger dig valmöjligheter för internet, tv-tjänster och telefoni. Du väljer enkelt bredbandsleverantör hos Zmarket (gå in innan du flyttat in) och det är lätt att komma igång! Om du bor i ett hus med kabel-tv-uttag kan du också välja internet via det.
Kvinna med brun hy och vågigt mörkbrunt hår som sitter i en soffa i en lägenhet med laptop i knät och ler stort medan hon tittar på skärmen

Foto: Plattform, Johnér

Bredband

Hus byggda före 2007

Här kan du välja mellan bredband via kabel-tv-nätet eller fibernätet. Väljer du internet via kabel-tv-nätet kontaktar du Tele 2. Vill du ha internet via fibernätet går du in på Zmarkets portal för att välja en bredbandsleverantör. 

Hus byggda 2007 eller senare

För att få igång bredband – gå in på Zmarkets portal. Det är här du väljer bredbandsleverantör och hastighet.

Så kopplar du in ditt breband

Du behöver själv koppla ihop utrustningen för att få den att fungera. Det är bara i hus byggda 2007 eller senare som du behöver digitalbox för att kunna se basutbudet på tv. 

Fibernätet 

Via fibernätet kan du få internet med hastigheter upp till 1 Gbit/sekund i båda riktningarna, och ta del av en mängd olika tjänster från olika leverantörer. Oavsett om du arbetar hemifrån, laddar ner stora filer, spelar spel eller bara använder internet till att betala räkningar, finns det tjänster som passar just ditt behov. Du har tillgång till många olika leverantörer, bindningstiderna är korta och det är enkelt att byta leverantör om du inte är nöjd.

Fibernätet – infrastrukturen

I botten finns den fysiska infrastrukturen, själva fibernätet. Det är Stockholms stad via Stokab som har byggt och äger fibernätet in till husen – stadsnätet.

En kommunikationsoperatör

På nästa nivå finns Kommunikationsoperatören Zitius som ägs av Telia. Kommunikationsoperatören gör det möjligt att använda nätet för datatrafik. 

Flera tjänsteleverantörer

Du tecknar själv avtal med någon av tjänsteleverantörerna via Zitius beställningsportal Zmarket. Du betalar bara för de tjänster som du väljer att använda, till exempel bredband, tv och telefoni. Tjänsterna aktiveras när du har tecknat avtalet.

TV

Via bredbandsuttaget har du också möjlighet att få dina tv-kanaler digitalt. 

Hus byggda före 2007

För dig som bor i ett äldre hus är det Tele2 som är din tv-tjänstleverantör.
Du kopplar tv:n direkt in i väggen med antennkabel för att se basutbudet digitalt. Använd det släta uttaget (oftast märkt TV).

Vill du titta på tv via fiber?

För att du ska kunna se på tv via fibernätet behöver du en digitalbox. Har du flera tv-skärmar behöver du en box till varje tv. Välj leverantör av tv-tjänst via Z-markets portal. Du får låna digitalbox av leverantören du har valt.

Hus byggda 2007 eller senare

Om du bor i ett hus byggt 2007 eller senare är det Telia som är din tv-tjänstleverantör. Du får låna en digitalbox av dem så att du kan se på basutbudet på tv via fiber. Du kan inte ta med dig ett kabel-tv-abonnemang när du flyttar in.

Innan du flyttar in:

 • Du som vill se basutbudet behöver aktivera din tv-tjänst på telia.se/aktivera. Gör detta 1-2 veckor innan du flyttar in om du vill kunna se på tv på inflyttningsdagen.
  • Sök fram din gatuadress. Tänk på att välja rätt lägenhetsnummer. 
  • När du har aktiverat kommer du att få en bekräftelse med dina tv-koder på sms eller e-post. Telia skickar sedan en tv-box till dig.
  • Efter aktivering kan du även logga in på Mitt Telia och hitta dina tv-koder under Mina abonnemang.
  • Vid problem kontakta Telia på 90 200.

När du ska flytta ut: 

 • För att nästa hyresgäst ska kunna titta på tv behöver du kontakta Telia på 020-20 20 70 så hjälper de dig att avsluta eller flytta med dina tjänster.
 • Du får också en retursedel som du ska använda när du skickar tillbaka digitalboxen till Telia via ett postombud.

Telefoni

Om du vill ha en fast telefon kan du ringa via ditt bredband. Bredbandstelefoni, eller ip-telefoni som det också kallas, fungerar på samma sätt som telefoni via det gamla telejacket. Allt du behöver är en liten dosa som du kopplar in mellan din telefon och bredbandsuttaget, samt ett internetabonnemang via bredbandsnätet

Så fungerar brebandstelefoni

Du kan ringa och surfa samtidigt. Du kan använda din befintliga telefon om det är en knapptelefon. Har du en dator kan du ringa via den om du installerar en särskild programvara. Du väljer själv om du vill ha kvar ditt gamla telefonnummer (mot en avgift) eller om du vill ha ett nytt.

OBS! Vissa typer av trygghetslarm fungerar mindre bra ihop med bredbandstelefoni. Har du ett sådant så kontrollera först funktionen med din larmoperatör, innan du byter abonnemang.

Senast uppdaterad 17 april 2024

Relaterat innehåll