Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Flytta in-guide

Det är mycket att hålla reda på inför flytten och den första tiden i ett nytt boende. Ta hjälp av vår checklista.
En leende kille och en leende tjej håller i varsin flyttlåda utanför en port

Foto: Plattform, Johnér

När det närmar sig flytt till ett nytt boende har du redan kommit en bit på vägen. Du har sagt upp eventuellt tidigare hyresavtal och du har skrivit på avtalet för den nya lägenheten. På hyresavtalet ser du din grundhyra och vilken uppsägningstid du har på lägenheten. Enligt hyresavtalet gäller också vissa regler, som till exempel att du ska betala hyran i tid och följa våra trivselregler.

Skaffa hemförsäkring 

Enligt hyresavtalet måste du ha hemförsäkring. Den är viktig för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada. Teckna en ny hemförsäkring eller flytta den du har till den nya adressen. Tänk på att försäkringen ska gälla från tillträdesdagen även om du väljer att flytta in senare.  Kontakta valfritt försäkringsbolag för att teckna en hemförsäkring. Hemförsäkringen omfattar även ditt förråd. Du kan själv jämföra olika försäkringsbolags hemförsäkringar och premier hos Konsumenternas försäkringsbyrå www.konsumenternas.se.

Anmäl din flytt till Skatteverket

När du flyttar inom Sverige ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket, senast en vecka efter att du har flyttat. Det är viktigt att du får rätt folkbokförings­adress. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Om du flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på din studieort. Om du är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska du inte ange c/o i din flyttanmälan. 

Läs mer och gör din flyttanmälan hos Skatteverket. Du behöver ange det officiella lägenhetsnumret – folkbokföringsnumret med fyra siffror – på ditt hyresavtal.

Gör en adressändring

Anmäl adressändring till Svensk adressändring innan du flyttar så att postutdelare får information om att du byter adress. Här kan du också beställa eftersändning om du vill.  

Elnätsavtal och elhandelsbolag 

Har lägenheten förmedlats via Bostadsförmedlingen? Då ska vi ha redan ha anmält dig till Ellevio som äger elnätet i Stockholm. Du behöver dock själv kontrollera att du har ett elnätsavtal som börjar gälla vid inflytt. När det gäller lägenhetsbyte eller överlåtelse behöver du som ska flytta in själv teckna elnätsavtal med Ellevio.

Alla behöver välja vilket bolag som ska leverera elen hem till dig. Du kan göra en prisjämförelse på www.elpriskollen.se innan du tecknar elhandelsavtal.

Välj leverantör för bredband, tv och telefoni

I alla Familjebostäders hus finns ett öppet fibernät. Det innebär att du själv kan välja leverantör. Läs mer om hur det funkar på Bredband, tv och telefoni och gå in på familjebostader.zmarket.se innan du flyttar in. 

Vill du kunna se på tv på inflyttningsdagen?

I ett hus byggt före 2007 kopplar du bara in tv:n i tv-uttaget.

I ett hus byggt från och med 2007 behöver du aktivera tv-tjänsten 1-2 veckor innan du flyttar in för att kunna se på tv direkt. Läs mer på Bredband, tv och telefoni

Hämta nycklar på inflyttningdagen

Du har tillgång till din nya lägenhet från och med den första helgfria vardagen i månaden efter klockan 13.00. Nycklarna hämtar du på ditt besökskontor efter klockan 13.00 på inflyttningsdagen. Du får veta vilket kontor du hör till vid kontraktsskrivning. 

På inflyttningsdagen kvitterar du ut nycklar mot uppvisande av id-handling. Om annan person än kontraktsinnehavaren ska hämta nyckeln behövs en fullmakt samt kopia på id-handling från personen som står på hyresavtalet. Kontrollera att du fått rätt nycklar och att antalet stämmer.

Parkera rätt under flytten

Parkering vid flytt ser du hur du ska göra för att slippa kontrollavgift (böter) från våra parkeringsbolag när du håller på att flytta in dina saker i lägenheten.

Fixa i förrådet

Om ett förråd hör till din lägenhet är det märkt med ditt lägenhetsnummer. Ställ gärna in en hylla eller annat att ställa dina saker på eftersom det är bra att det är luft mellan dina saker, kartonger och betonggolvet. Packa ömtåliga saker i plastlådor. Stäm av med ditt försäkringsbolag vilka regler som gäller för just din hemförsäkring. Här ser du vad du får och inte får ha i förrådet. Glöm inte att låsa förrådet.

Din hyresavi

Hyran betalas i förskott varje månad. Om du har Kivra kommer din hyresavi dit. Du kan alltid se hyresavin och om du har betalat den på Mina sidor. Om du får avin på papper kan du välja att istället få den till Kivra eller som e-faktura till din internetbank. Du kan ha både e-faktura och autogiro. Läs mer om hyresavin och olika sätt att betala hyran.

Säg hej till grannen

Att säga hej till grannen hjälper till att skapa god grannsämja! Om du planerar en inflyttningsfest är det bra att berätta det eller sätta upp en lapp i porten. Tänk också på att be dina vänner att inte störa i onödan med hög musik, högt prat i trapphuset eller på balkongen.

Vi sätter upp ditt namn 

När du har flyttat in ser vi till att du får ditt namn på dörren och på hyresgästlistan i husets entré. Det är den eller de personer som står på hyresavtalet som kommer på listan.

Lägenheten är besiktigad

Vi besiktigar alla lägenheter innan en hyresgäst flyttar från lägenheten. Om du trots detta hittar fel i lägenheten som behöver åtgärdas gör du en felanmälan.

Kolla in Mina sidor

På Mina sidor kan du bland annat se dina hyresavier och om du har betalat den, boka tvättstuga, göra felanmälan och söka p-platser och garage. Använd BankID eller personnummer + lösenord för att logga in.

Vill du göra om hemmet?

Du som precis har flyttat in hos oss kan beställa tapetsering, målning eller byte av vitvaror från vårt standardutbud. Det här lägenhetsunderhållet beställer du i inloggat läge på Mina sidor inom 3 månader från ditt tillträdesdatum (dagen då du fick nycklarna till lägenheten). Läs mer om hur du beställer, när det ingår i hyran och vilka tillval som finns.

Senast uppdaterad 4 oktober 2024

Relaterat innehåll