Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Vatten och avlopp

Familjebostäder gör av med 5520 liter vatten per minut. Det är drygt 27 fyllda badkar i minuten. Vi har samlat tips om hur du sparar vatten och undviker stopp i avloppet.

Foto: Maskot bildbyrå

Varje dag använder en person cirka 200 liter vatten, ungefär så mycket som får plats i ett badkar. 10 liter går åt till dryck och matlagning. Resten av vattnet används till exempel när du duschar, tvättar och spolar i toaletten.

Det här kan du göra för att spara vatten

  • Fyll disk- och tvättmaskinen innan du kör igång.
  • Använd kortast möjliga diskprogram på diskmaskinen.
  • Diska inte under rinnande vatten. Skölj disken i diskbalja.
  • Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. En kort dusch på 5 minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvatten med 500 kWh.

Tvätta snällt - minska miljöpåverkan

  • Använd miljömärkt tvättmedel. Det är snällare mot miljön. Dessutom blir det billigare för dig då det behövs mindre mängd tvättmedel. Brukar du använda sköljmedel? Tänk på att det egentligen bara behövs om man vill göra syntetplagg mindre statiska. Välj gärna ett sköljmedel med miljömärkning eller ett som är biologiskt nedbrytbart. Sköljmedel på tränings- och funktionsplagg täpper igen porerna som gör att plaggen andas, och på frottéhanddukar försämras uppsugningsförmågan.
  • Undvik klorin och andra blekmedel med klor. Klor är ett miljöfarligt ämne som skadar sjöar och hav. Använd istället miljömärkta blekmedel.
  • Köp miljömärkt. Titta efter symboler som Svanen eller Bra miljöval när du köper tvättmedel.
  • Dosera rätt. I Stockholm har vi mjukt vatten, dosera efter den minsta mängden som anges på förpackningen. Tvätten blir inte renare om du tar mer tvättmedel, det kostar bara mer och smutsar ner vattenmiljön i onödan. Använd gärna doseringsskopa.

Undvik stopp i avloppet

Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper. Andra saker kan göra att det blir stopp i röret eller ställa till problem i reningsverket eller i naturen. I avloppet får man inte hälla ut kemikalier, färg eller läkemedel. Det räknas till farligt avfall.

Läs om vad du göra med sånt via länkarna.

Senast uppdaterad 12 januari 2024

Relaterat innehåll