Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Städa golvbrunnen

Sjunker vattnet långsamt i duschen? Då är det dags att rensa golvbrunnen!

Rensa golvbrunnen i duschen

Börja med att ta bort silen där vattnet rinner ned. Om du har badkar så vik eller ta bort röret.

Nu ser du insatsen. Titta hur den ser ut och hur den sitter. Vissa insatser går bara att sätta tillbaka på ett sätt. Dra sedan insatsen rakt upp.

Rengör insatsen. Ta bort hår och smuts från golvbrunnen och spola ur golvbrunnen med duschen.

När du sätter tillbaka insatsen är det viktigt att du ser till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret. För att det ska bli lättare att trycka ned insatsen kan du smörja in gummipackningen med lite tvål eller diskmedel. Du kan behöva trycka ganska hårt för att den ska hamna på plats. Titta så att insatsen kommit rakt och inte sitter snett. Packningen ska inte synas.

Sätt tillbaka silen och eventuellt rör till badkaret. Spola med duschen för att kontrollera att det fungerar och för att fylla insatsen med vatten.

Om det luktar från avloppet i badrummet

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Lukten kan också bero på att det med tiden blivit en springa mellan röret och golvet. Testa att trycka ned gummit som sitter runt röret där det går ner i golvet. I äldre bostäder är övergången tätad med kitt eller tätningsmassa, där brukar det räcka med att trycka ner kittet igen.

Senast uppdaterad 20 februari 2024

Relaterat innehåll