Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Värme och inomhustemperatur

Under uppvärmningssäsongen ska det vara minst 20 grader ínomhus enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Av miljöskäl ska temperaturen vara högst 21 grader. Varje grad varmare inomhus ökar fastighetens energianvändning och bidrar till en negativ klimatpåverkan.
Två äldre vattenburna element under fönster med tulpaner och en murgröna i

Foto: Gustav Kaiser

I våra lägenheter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Det är helt normalt att ett element är varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.

Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.

Värmen går igång när utomhustemperaturen ligger stabilt under 10-15 grader. Våra drifttekniker anpassar inställningen efter förutsättningarna i just ditt hus.

Flera fastigheter kan vara anslutna till samma undercentral som skickar ut det varma vattnet. Det kan därför dröja ett litet tag innan det varma vattnet når dina element om din lägenhet ligger i slutet av värmesystemet. Det kan därför vara bra att ha lite tålamod vid väderomslag. Det varma vattnet är på väg till dig.

Tips för ett bra inomhusklimat med "rätt" värme

  • Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det förhindrar att värmen sprids i rummet
  • Täck inte för termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
  • Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
  • Se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund.
  • För en god inomhusluft är det viktigt att inte stänga ventilerna vid fönstren som tar in den friska luften. Luften som kommer in värms upp av elementen och rör sig genom lägenheten.

Tycker du att det är för kallt inomhus?

Om du har följt tipsen ovan och klätt på dig mer, men ändå tycker att du har för kallt rekommenderar vi att du först kontrollerar temperaturen i lägenheten själv. Mät temperaturen inne hos dig 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader flera dagar i rad, gör en felanmälan via Mina sidor.

Senast uppdaterad 18 april 2024

Relaterat innehåll