Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Problem med lägenhetslåset

Är det svårt att vrida runt nyckeln för att låsa din lägenhetsdörr? Så här kan du lösa problemet.

Foto: Jens Lindström/Johnér bildbyrå

Din lägenhetsdörr låses i regel med två olika lås, cylinderlåset och tillhållarlåset. Cylinderlåset är det lås som sitter intill dörrhandtaget. Tillhållarlåset är det lås som du öppnar och stänger med den längsta nyckeln och sitter oftast en bit upp på dörren.

Problem med cylinderlåset

Går det trögt att vrida om nyckeln i cylinderlåset? Då kan det hjälpa att smörja låset med låsspray eller låsolja som du kan köpa på de flesta bensinstationer eller hos närmaste låssmed. Sprayburken eller flaskan med låsolja har en pip som du trycker in i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup så du kan ta hjälp av nyckeln för att trycka in oljan i låset. Du kan också smörja kolven som fälls ut ur dörrkarmen när du låser dörren.

Problem med tillhållarlåset

Har du problem med att öppna tillhållarlåset till din lägenhet? Det behöver inte vara fel på låset. Ibland är det de yttre tänderna på din nyckel som har blivit inåtböjda, t ex genom att ligga oskyddade i väska eller i ficka. Böj försiktigt ut de yttre tänderna en aning och prova igen. Det brukar räcka.

Tillhållarlåset ska inte smörjas. Om du smörjer det kan låsmekanismen förstöras.

Senast uppdaterad 20 februari 2024

Relaterat innehåll