Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Så delar du upp den retroaktiva hyreshöjningen

I april fick du en separat hyresavi för den retroaktiva hyreshöjningen för årets första fyra månader. Betalningstiden för den retroaktiva delen är förlängd till den 30 augusti. Här finns instruktion för hur du gör via kivra, e-faktura och autogiro.

Du kan välja att betala hela beloppet på en gång eller dela upp betalningen på flera tillfällen. Om du delar upp betalningen så väljer du det belopp du önskar betala och anger samma OCR-nummer vid varje betalningstillfälle. Hela beloppet måste vara betalt senast den 30 augusti.

Så här gör du som använder kivra

  • Lägg upp dina inbetalningar i din internetbank. Alla ska ha samma OCR-nummer, det som finns på avin.
  • Markera avin i Kivra som hanterad genom att trycka på knappen ”Markera som hanterad”.
  • Avin som finns i Kivra kommer inte att uppdateras med det som du har betalat in eller automatiskt markeras som betalad. Det behöver du ha koll på själv. För att vad du har betalat in kan du gå in på Mina sidor.

Så här gör du som använder e-faktura

  • Dela upp summan i de delar som du föredrar. Lägg upp dina inbetalningar i din internetbank de datum som du vill att de ska dras. Alla ska ha samma OCR-nummer - det som finns på avin.
  • Om det kvarstår en del att betala den 30 augusti så låter du den summan stå kvar. Därefter godkänn e-fakturan. Den betalas då på förfallodatumet den 30 augusti. Du kan också ta bort e-fakturan helt om du hellre vill lägga upp egna betalningar för hela beloppet.
  • Om du har lagt upp automatisk betalning för e-fakturan kan du behöva pausa detta för att kunna ändra den. Kontakta din bank om du behöver hjälp med detta.

Så här gör du som använder autogiro

Avin för den retroaktiva hyran har skickats till dig via ditt önskade aviseringssätt (via Kivra, som e-faktura eller via papperspost) och är planerad att dras via autogiro den 30 augusti. Längst ner på avin, där OCR-numret vanligtvis syns, står det MAKULERAD. Om det inte står makulerad har du inget aktivt autogiro hos oss.

  • Lägg upp dina inbetalningar i din internetbank. Alla ska ha samma OCR-nummer, det som finns i rutan på avin.
  • Den 30 augusti kommer det belopp som finns kvar att betala på avin att dras från ditt konto via autogiro.

På Mina sidor kommer du att kunna se avin för den retroaktiva hyran, hur mycket som du har betalat in och hur mycket du har kvar att betala.

Senast uppdaterad 18 April 2024

Relaterat innehåll