Radon och radonmätning
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i marken och som ibland tar sig upp till markytan och in i byggnader. Radon i inomhusluft kan också komma från vissa byggnadsmaterial. Det finns alltså alltid en viss mängd radon i luften, både ute och inne. Radon luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.
Vi mäter och åtgärdar radon
Vi följer Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer och mäter radonhalten i alla lägenheter på markplan och i 20 procent av övriga lägenheter.
Folkhälsomyndighetens riktvärde för bostäder är 200 Bq/m3 (Bequerel per kubikmeter) luft. Om en radonhalt över 200 Bq/m3 upptäcks så hamnar fastigheten i vårt åtgärdsprogram. Först gör vi en radonutredning för att få reda på om radonet kommer ifrån marken och/eller byggnadsmaterialet. Sedan åtgärdar vi problemet genom till exempel förändring av ventilationen, tätning eller radonfläkt. Efter åtgärd mäter vi radonhalten igen.
Så går en mätning till
När vi mäter radon i fastigheter som ingår i vårt åtgärdsprogram är det oftast din husvärd som hänger upp och tar ner radondosorna. En långtidsmätning görs under vinterhalvåret, vanligtvis 1 oktober - 30 april. Två dosor ska hänga i mitten av sovrum och vardagsrum, helst från taklamporna, i minst två månader. Därefter skickar vi dosorna på analys. Inom cirka tre veckor får Familjebostäder resultatet.
Det är viktigt att mätdosorna får hänga där de sätts upp. För att mätningen ska gå bra måste ventilationen fungera som det är tänkt med rätt luftflöden:
- Låt dina fönsterventiler vara öppna hela tiden så att de släpper in frisk luft i lägenheten.
- Om köksfläkten ingår i din ventilation behöver du göra rent fläktfiltret så att luften kan sugas ut ordentligt.
Du kan söka efter radonmätningar på din adress med hjälp av Stockholms stads e-tjänst på webben. Om du inte hittar någon radonmätning för din adress eller har andra frågor om radon är du välkommen att kontakta kundservice.