Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Frågor och svar om skyddsrum

Ibland får vi frågor om skyddsrum. Här hittar du svar på några vanliga frågor och bra länkar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Foto: MSB

Vad är ett skyddsrum till för?

Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn.

Var finns mitt närmaste skyddsrum?

Många av våra fastigheter har skyddsrum. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en interaktiv karta där du kan själv kan leta upp ditt närmaste skyddsrum. 

Här hittar du MSB:s skyddsrumskarta.

Hur kommer jag in i skyddsrummet? Vem får vara där?

Vid krig blir man uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om ett skyddsrum ligger i Familjebostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Svenska skyddsrum är bara avsedda för människor. Dörren kommer att stå öppen. Inga nycklar eller nyckelbrickor behövs för att komma in.

Hur ser jag var skyddsrummet är? 

Skyddsrum är tydligt märkta med vit skylt som det står "skyddsrum" på.

Hur lång tid tar det att ställa iordning skyddsrummen? 

Många skyddsrum i Sverige används som förråd eller annat när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När det beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen. 

Mer info finns på MSB:s webbsida.

Senast uppdaterad 8 februari 2024

Relaterat innehåll