Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Renovera själv

Du har rätt att måla om och tapetsera i lägenheten du hyr av oss. Här har vi samlat några råd till dig som vill fixa själv.
Kvinna med brunt hår och grönt huckle som rollar en vägg vit

Foto: Johnér bildbyrå, Viktor Holm

Fackmannamässigt och inte extremt

Om du målar eller tapetserar själv i lägenheten måste du utföra arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Du bör också använda färger och tapeter som hyresgäster i allmänhet kan godta och förändringen får inte vara extrem.

Spara för återställning

Om du plockar bort ett köksskåp för att installera diskmaskin, tar ner en hatthylla eller annat av lägenhetens utrustning, ska du spara det så att lägenheten kan återställas till ursprungligt skick. När du flyttar ut kan du annars bli skyldig att ersätta det som det kostar att återställa bostaden till ursprungligt skick.

Nytt golv?

Om du vill ha nytt golv ska du inte ta bort det befintliga golvet själv. För vissa golv som är inlagda före 1977 finns en liten risk att själva golvet eller golvlimmet innehåller asbest. Vi rekommenderar därför att du alltid väljer något av våra tillvalsgolv. Då byts golvet på ett fackmannamässigt och säkert sätt. Asbesten är dock inte farlig om golvet ligger kvar och inte rivs ut. 

Borra?

Om du ska borra i en vägg är det viktigt att du inte borrar där det finns risk att du skadar elledningarna. Undvik därför att göra hål ovanför eller under en strömbrytare eller ett vägguttag.

Du får inte borra upp hyllor, skåp eller speglar i bad- och duschrum eftersom plugghålen förstör fuktspärren och ökar risken för vattenskada. Det finns många självhäftande krokar som går att sätta på kakel.

Kontakta kundservice om du känner dig osäker

Om du vill göra om något i din lägenhet, men känner dig osäker på om det är tillåtet – kontakta kundservice.

Senast uppdaterad 16 maj 2024

Relaterat innehåll