Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Vägglöss

På senare år har problemen med vägglöss ökat på grund av vårt flitiga resande. Vanligast är att man finner lössen i sängkonstruktionen, madrasser eller i stoppade möbler.

Vägglusen är svårbekämpad, gömmer sig mycket effektivt och kan klara sig länge utan mat. Den har med människans hjälp spridits över hela världen och finns i hela Sverige.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång och har en bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gulbrun till rödbrun efter det att den sugit blod och nästan genomskinlig när den är tom på föda. Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengul behåring vilket gör att vägglusen ger ett randigt intryck.

Lusen håller sig gömd under dagen och kommer ut på nätterna för att suga blod. Vanligast finner man lössen i håligheter i sängkonstruktionen, madrasser samt sängkläder och överkast. De kan också gömma sig i nattduksbord, stoppade möbler, golvspringor och bakom vägglister och lossnad tapet.

Pålitliga tecken för att upptäcka vägglöss är mörka fläckar av spillning. Vägglusens stick är inte smärtsamt, men en del människor utvecklar en allergisk reaktion. Svullnad och rodnad tillsammans med viss smärta och klåda är vanliga symptom.

Vägglöss kan gömma sig i begagnade möbler

Du kan få med dig vägglöss hem om du köper begagnade möbler. Kontrollera därför begagnade möbler noga. Möbler eller andra föremål som du vet eller har anledning att misstänka är angripna av skadedjur får absolut inte tas in i bostaden. Undvik att sprida skadedjur till dina grannar genom att inte ställa angripna möbler i förråd eller grovsoprum.

Så undviker du att få med vägglöss hem från resan

På hotellrummet

  • Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.
  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

Vid hemkomsten

  • Skaka ur väskan och kläderna utomhus efter semesterresan.
  • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta dem i 60°C om det går. Tyg ska tvättas i 60° för att vägglössen ska dö. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen under några dygn.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas.
  • Väskan kan också behandlas med värme max 60°C i värmeskåp eller alternativt vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.
Senast uppdaterad 25 januari 2024

Relaterat innehåll