Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Rökning

Precis som på alla andra allmänna platser i staden ska allmänna utrymmen i våra bostadshus vara rökfria.

Illustration: Li Rosén Zobec

Rökning är inte tillåten i fastighetens gemensamma utrymmen som hyresgästlokaler, källarutrymmen, cykelförråd, trapphus och innanför porten.

Vad gäller utomhus?

Det är inte förbjudet att röka på balkongen (bara om du bor i ett av våra rökfria boenden). Men tänk på att röklukt lätt sprider sig genom ventilation och in genom öppna fönster. Med hänsyn till grannen kan det därför vara bra att undvika att röka på balkong eller direkt utanför porten. Det är också trevligt för alla som bor i huset om port och entréer är rena från skräp och fimpar.

Efter beslut av riksdagen är det från och med 1 juli 2019 förbjudet att röka på bland annat lekplatser och vid entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. De nya reglerna ska skapa fler rökfria miljöer där människor vistas och gäller all rökning – även e-cigaretter.

Familjebostäder kommer att sätta upp skyltar vid våra lekplatser som andra än våra hyresgäster har tillgång till. Till exempel lekplatser på öppna gårdar. Vi kommer också att ta bort eventuella askkoppar på plats. Rökförbudet gäller även om skyltar ännu inte kommit upp och askkoppar inte tagits bort.

I våra lokaler som allmänheten kan besöka, till exempel restauranger eller butiker, är det vår lokalhyresgäst som ansvarar för att informera om rökförbudet vid entrén.

Får jag röka i lägenheten?

Enligt lag är det inte förbjudet att röka inomhus i lägenheten. Men vi ber dig som röker att visa hänsyn till grannar och eventuella astmatiker – röken kan även sprida sig inomhus genom ventilationen och öppna fönster.  

Familjebostäder har några rökfria boenden där det är förbjudet att röka. Du kan läsa mer via länken.

Senast uppdaterad 25 januari 2024

Relaterat innehåll