Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Husdjur

Du får ha husdjur som hund och katt i din lägenhet. För grannsämjan är det viktigt att ditt djur inte stör andra som bor i huset. Här har vi samlat några råd till dig som har husdjur.
Illustration av en man i grått hår och skägg som är ute och går med sin lilla hund i koppel. Det sitter en tom hundbajspåse fastknuten på kopplet.

Illustration: Li Rosén Zobec

Om du har en hund

  • I Stockholm råder koppeltvång. Det innebär att hundägaren alltid ska hålla hunden kopplad på offentlig plats, utom på kommunens hundrastplatser. Koppla därför hunden i trapphuset och när du rastar den i bostadsområdet.
  • Hör gärna med dina grannar om det är så att hunden skäller när du inte är hemma.
  • Plocka alltid upp efter din hund när den rastas. Släng hundbajspåsen i närmaste soptunna.
  • Tänk på barn med allergi, låt därför inte din hund vara på lekplatser.
  • Om hunden är våt kan du torka av den innan du går in i trapphuset.

Om du har en katt

  • Håll din katt under god uppsyn och se till att den inte uträttar sina behov i lekparker och sandlådor där barn leker.
  • Ta hänsyn till personer med pälsallergi. Var därför noggrann med att göra rent torktumlarfiltret i tvättstugan från eventuella rester av katthår.
  • För att du ska slippa få stopp i toaletten ska du inte spola ned kattsand. Kattsand räknas generellt som hushållssopor – kom ihåg att förpacka sanden väl. Tänk dock på att stora mängder är tungt och kanske inte fungerar att slänga i husets sopbehållare. Kolla om det finns särskild information på plats om detta.
  • Om du vill sätta upp en kattstege, behöver du söka tillstånd från Familjebostäder.

Får jag sätta upp kattnät eller kattstege?

Om du vill sätta upp kattnät eller en kattstege från din balkong eller fönster ska du först kontakta Familjebostäder för att ansöka om tillstånd.

Vi gör en bedömning om det är möjligt att sätta upp kattnät (skyddsnät för katter) eller kattstege på den plats du önskar. Generellt gäller att kattstegen inte får fästas i fasaden då det finns risk för fuktskador och missfärgningar. Stegen får heller inte riskera att ramla ner och skada förbipasserande.

Ovanliga husdjur

För vissa husdjur, som till exempel ormar eller spindlar, kan du behöva ha tillstånd från Miljöförvaltningen.

Husdjur vid renovering

Vid renoveringar kan vår personal eller en entreprenör behöver utföra arbeten i din lägenhet. Tänk på att du som hyresgäst ansvarar för att dina husdjur mår bra. Du får själv avgöra om det är lämpligt att ditt husdjur är hemma under renoveringsarbetet. Hantverkare som jobbar i din lägenhet behöver kunna arbeta utan att bli störda.

Har du funderingar kring att ha husdjur i lägenhet är du välkommen att kontakta kundservice.

Senast uppdaterad 24 april 2024

Relaterat innehåll