Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Bostäder för unga

För att underlätta för unga att komma in på bostadsmarknaden reserverar vi vissa bostäder för dig mellan 18 och 25 år. Lägenheterna förmedlas via Bostadsförmedlingen.

Foto: Johnér

Ungdomslägenhet för dig mellan 18-25 år

Ungdomsbostäder erbjuds endast personer i kön som är mellan 18 och 25 år. Bostäderna är oftast mellan 20 och 40 kvm och har en relativt låg hyra.

Det finns olika hyreskontrakt för ungdomsbostäder. För det mesta är det ett förstahandskontrakt men ibland kan kontraktet vara tidsbegränsat. Får du ett förstahandskontrakt så fortsätter det att gälla även efter att du fyllt 25 år. För korttidskontrakt gäller att du behöver flytta ut när hyrestiden tar slut, men du får behålla din kötid.

För att få en rättvis fördelning av bostäder till sökande i olika åldrar så fördelas de kommunala bolagens ungdomsbostäder enligt ett rullande schema. Den första lägenheten förmedlas till en 18-åring, nästa till en 19-åring osv. På så sätt reserveras lika många ungdomsbostäder till 18-åringar som till 25-åringar.

Lediga ungdomsbostäder annonseras på Stockholms Bostadsförmedling under "Sök bostad" och är där märkta med Ungdom eller Ungdom korttid.

Kompiskontrakt

Kompiskontrakt ger möjlighet för dig som är mellan 18 och 25 år att dela lägenhet och kontrakt med en kompis. Både du och din kompis ska vara mellan 18 och 25 år. Din kompis behöver också vara registrerad som medsökande till dig. Båda står på kontraktet och har samma villkor. Lägenheterna förmedlas utifrån kötid.

I kompiskontrakten ingår inget besittningsskydd till lägenheten. Du behåller därför din kötid i bostadskön om du tackar ja till ett kompiskontrakt. Ett kompiskontrakt gäller under maximalt fyra år. Du kan inte byta din bostad under kontraktstiden. Kompislägenheterna är märkta med ikonen Ungdom korttid.

Öka dina chanser att få en bostad

Registrera dig hos Bostadsförmedlingen redan den dagen du fyller 18 år.
Håll ordning på din ekonomi eftersom det är svårt att bli godkänd som hyresgäst om du har betalningsanmärkningar.

Senast uppdaterad 5 mars 2024

Relaterat innehåll