Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Historia

Familjebostäder bildades den 26 februari 1936. Uppgiften var att bygga bra bostäder för barnrika familjer med små ekonomiska resurser. Redan samma år färdigställdes de så kallade barnrikehusen.
En familj tittar ut från ett fönster i ett flerfamiljshus på 50-talet.

Arkivbild Åhlén och Åkerlund

Sedan dess har Familjebostäder varit med och bidragit till utvecklingen av nya stadsmiljöer i Stockholm, från Kristineberg på 1930-talet och utbyggnaden av Hornsbergs strand och Norra Djurgårdsstaden under 2010-talet. Här följer några byggstenar i Familjebostäders bostadshistoria.

30-talet

Barnrikehusen är en politisk åtgärd för att förbättra bostadssituationen för stora och trångbodda barnfamiljer. Av den anledningen bildas Familjebostäder 1936 och samma år börjar de första hyresgästerna flytta in i våra ljusa och moderna barnrikehus i Hammarbyhöjden och Kristineberg.

40-talet

Under 40-talet fortsätter vårt bostads-byggande för barnrika familjer med små ekonomiska resurser. Nya, moderna låghus med tillhörande grönområden byggs väster om staden, i Abrahamsberg och Riksby. Men även söderut byggs flera bostadsområden i samma moderna tidsanda från Aspudden till Årsta.

50-talet

Barnkullarna växer och välståndet ökar med en lång, ringlande bostadskö som följd. Stockholm utvidgas och Familjebostäder bygger ut i Blackeberg och Hässelby strand i västerort och Bandhagen, Farsta, Högdalen och Rågsved i söderort.

60-talet

I mitten av 60-talet introduceras miljonprogrammet, ett försök att bygga bort bostadsköerna. Nybyggandet skjuter i höjden och Familjebostäder bidrar med tusentals bostäder i Bollmora, Bredäng, Jordbro, Rinkeby, Tensta, Vårberg och Vårby gård.

70-talet

Byggandet fortsätter in på 70-talet med flera hus i både ytterstaden och innerstaden. Familjebostäder vinner tävlingen om att bygga till lägsta möjliga kvadratmeterhyra på Östermalm och det stora bostadskomplexet Fältöversten kommer till. Bolaget köper även flera äldre fastigheter i innerstaden, som byggs om och renoveras.

80-talet

Byggtakten avtar. Enstaka husgrupper uppförs i redan befintliga områden och fler äldre fastigheter byggs om och till. Familjebostäder bygger även helt nytt i områden kring Älvsjö station, Södra station och vid Skanstull.

90-talet

Nya områden och spännande bostadslösningar utvecklas. Familjebostäder är med och skapar en helt ny stadsdel, när Hammarby sjöstad växer fram längs den gamla kajen i Norra Hammarbyhamnen.

2000-talet och framåt

Nyproduktionen fortsätter i stadens utvecklingsområden och med kompletteringsbebyggelse på egen mark i ytterområdena. Fram till år 2022 hade Familjebostäder i uppdrag att bygga minst 500 nya lägenheter per år. Bland annat har vi varit med i utbyggnaden av nordvästra Kungsholmen vid Hornsbergs Strand, i Kista Gård och vi har byggt drygt hundra lägenheter i den första etappen av det stora projektet Norra Djurgårdsstaden - en helt ny stadsdel med miljö- och klimatprofil. Andra stora utvecklingsområden där Familjebostäder bygger många nya bostäder är kring Älvsjö centrum och i Farsta.

Senast uppdaterad 15 Februari 2024

Relaterat innehåll