Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Gör om och uppdatera hemmet

Du som bor hos oss har rätt att få lägenhetsunderhåll som ingår i hyran efter ett visst antal år. Tapetsering, målning eller byte av vitvaror från vårt standardutbud kan du beställa på Mina sidor under några veckor i början av året. Tillval, som till exempel en säkerhetsdörr eller nya köksluckor kan däremot beställas när som helst via kundservice.
Öppnade färgburkar i blekrosa, senapsgul, lindblomsgrönt och beige på golvpapp med vita målarstreck på.

Foto: Ulrika Kestere, Johnér

Avtal styr lägenhetsunderhållet

Familjebostäder och Hyresgästföreningen har ett avtal om hur du som bor hos oss har rätt att få underhåll som ingår i hyran (hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, HLU). Det gör att du efter ett visst antal år kan få till exempel ny kyl och frys, ny tapet i vardagsrummet eller målat i köket.

Sugen på att göra om hemma tidigare?

Vill du beställa underhåll fast det inte har gått tillräckligt många år för att bli kostnadsfritt för dig? Du har rätt att betala en engångskostnad och få lägenhetsunderhållet utfört tidigare.

Nöjd som det är?

Har du har rätt till underhåll utan kostnad ett visst år, men är nöjd med väggar och vitvaror som de är? Om du väljer att vänta med att beställa underhåll får du en rabatt på januarihyran året efter.

Så beställer du lägenhetsunderhåll

Du beställer enkelt och snabbt på Mina sidor från och med mitten av januari och några veckor framåt. Läs mer om hur du gör.

Det här ingår i hyran

  • Målning och tapetsering var 15:e år
  • Byte av elspis var 17:e år
  • Byte av gasspis var 25:e år
  • Byte av kyl och frys var 17:e år

Golv finns som tillval

Nytt golv ingår i allmänhet inte i hyran, utan finns som tillval.

1993-1994 gjorde Familjebostäder och Hyresgästföreningen en överenskommelse om att underhållet av golv övergick till hyresgästen. Som kompensation för detta sänktes bostadshyrorna.

2010-04-01 gjordes en ny överenskommelse mellan Familjebostäder och Hyresgästföreningen. Den innebar att hyresgäster kan välja golv på tillval genom en hyreshöjning. Då övergår underhållsansvaret för det nya golvet till Familjebostäder. 

Uppdatera hemmet med tillval

Vill du updatera ditt hem med produkter eller funktioner utanför vårt standardutbud? Du kan till exempel beställa nya köksluckor, nytt golv, en säkerhetsdörr eller ett extra eluttag. Vilka tillval som är möjliga att sätta in i våra lägenheter kan variera. Kontakta kundservice så kontrollerar våra handläggare tillvalet du är intresserad av.

Kostnad

Kostnaden för tillvalet läggs på hyresavin varje månad när tillvalet är på plats i din lägenhet. För vissa tillval är det ett belopp du betalar under ett visst antal år. För andra tillval är det ett tillägg som läggs på hyran för alltid.

Om du ändrar och/eller avbokar din beställning får du en faktura för våra kostnader. 500 kr är en administrativ avgift och om din ändring/avbokning innebär andra kostnader för Familjebostäder är de också med på fakturan. 

Senast uppdaterad 26 april 2024

Relaterat innehåll