Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Hemförsäkring

Du som bor hos oss måste enligt hyresavtalet ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen är viktig för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada.
Två flickor i färgglada kläder som leker med lego på golvet

Foto: Rebecca Wallin, Johnér

Varför ska jag ha en försäkring?

Det är en ekonomisk trygghet att ha en försäkring om det blir inbrott i lägenheten, om det skulle börja brinna eller om du orsakar en vattenskada som påverkar fastigheten. Om du saknar hemförsäkring och det händer något, kan det innebära stora kostnader för dig.

Ska lägenheten vara försäkrad om jag hyr ut i andra hand?

Det är du som har avtalet med oss som är ytterst ansvarig för lägenheten och därför behöver du se till att det finns en gällande hemförsäkring även under tiden du hyr ut.

Vad gäller vid brand eller vattenskada?

Det är lätt att glömma en gryta på spisen eller att borra hål i ett vattenrör när man ska sätta upp en hylla. Då räknas du som vållande till skadan. Därför är det viktigt att ha en hemförsäkring, annars får du själv stå för kostnaden.

När branden är släckt eller det som orsakar vattenläckan är omhändertaget ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. När det finns ett ärende hos försäkringsbolaget skickar vi uppgifter om vilken kostnad som vi vill att försäkringsbolaget ska stå för i hyresgästens ställe.

Om du inte kan bo hemma

Om du inte kan bo i lägenheten kan du få hjälp med eventuella merkostnader för annat boende från ditt försäkringsbolag.

Vad ska jag tänka på om det varit inbrott?

Anmäl till Polisen och till ditt försäkringsbolag. Har det blivit skador på lägenheten eller fastigheten kontaktar du Familjebostäder så att vi kan åtgärda skadorna.

Vilken försäkring ska jag välja?

Konsumenternas Försäkringsbyrå har rangordnat alla bolag och satt poäng utifrån flera olika faktorer. På deras webbplats kan du jämföra priser och innehåll och se vilket försäkringsskydd du behöver.

Senast uppdaterad 23 april 2024

Relaterat innehåll