Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Viktigt att veta

Har du koll på vad som gäller när du bor i en studentbostad hos oss? Här guidar vi dig till allt du behöver veta om ditt boende.

Viktigt att veta

Att bo i studentlägenhet

Familjebostäders studentbostäder hyrs ut till dig som studerar på minst halvfart inom Stockholms län. Du kan plugga på universitet, högskola, YH eller KY utbildning eller via distansstudier både i och utanför Stockholms län. Vi gör regelbundna studieprövningar då du ska visa upp dina studiepoäng.

Att betala hyran

Att betala hyran i tid är naturligtvis mycket viktigt. Den som inte betalar i tid kan bli uppsagd från lägenheten. Enligt hyreslagen ska hyran betalas i förskott senast den sista vardagen före varje månads början. Det innebär till exempel att hyran för april måste vara betald senast den sista vardagen i mars.

Hyresavin får du hemskickad av oss varje månad cirka tio dagar innan förfallodagen. Har du e-faktura skickas avin istället till din internetbank. Du hittar även din hyresavi på Mina sidor. Där kan du också se om hyran är betald.

Autogiro

Ett enkelt och smidigt sätt att betala hyran är med autogiro. Det innebär att hyran dras automatiskt från ditt bankkonto i tid – även när du är bortrest. Du måste dock se till att det finns pengar på kontot när betalningen ska göras. Skicka in blanketten autogiroansökan till oss.

E-faktura

Med elektronisk faktura går hyresbeskedet direkt in i din internetbank och du betalar med en enda knapptryckning. Anmäl om e-faktura hos din internetbank.

Du fyller i ditt avtalsnummer som finns på hyresavtalet eller hyresavin.

Betalning via Internet

Vill du betala din hyra via Internet så hittar du alla uppgifter du behöver, inklusive OCR-nummer, på familjebostader.com/Mina-sidor.

Lås och nycklar

Portdörren och dörrar till allmänna utrymmen öppnas med en elektronisk nyckelbricka.

Tappat nyckelbrickan?

Om du tappat bort en nyckelbricka ska du spärra den på Mina sidor eller be kundservice göra det.

Utelåst?

Om du låst dig ute från din lägenhet ska du kontakta en låssmed för att öppna dörren åt dig. Låssmeden kommer be dig visa legitimation och ditt hyresavtal. Du kan kontakta oss för att få en kopia på ditt hyresavtal. Låssmeden fakturerar dig för arbetet. Familjebostäder har inte någon huvudnyckel till din lägenhet.

El

Är du den första som flyttar in i en helt ny lägenhet hos oss har vi redan anmält dig till Ellevio för elabonnemang. Du ska därför inte göra någon anmälan om elabonnemang för din nya lägenhet. Om det inte är ett helt nytt hus, behöver du själv teckna ett abonnemang med Ellevio som äger elnätet. Du ska också välja vilket bolag som ska leverera elen hem till dig. Du kan göra en prisjämförelse på www.elpriskollen.se.

Hemförsäkring

Du måste ha en hemförsäkring för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada. Kontakta valfritt försäkringsbolag för att teckna en hemförsäkring. Hemförsäkringen omfattar även ditt förråd. Du kan själv jämföra olika försäkringsbolags hemförsäkringar och premier hos Konsumenternas försäkringsbyrå www.konsumenternas.se

Anmäla ett fel

När du upptäcker ett fel anmäler du det enkelt på Mina sidor eller genom att ringa kundservice: 0770-814 814.

Om ett fel innebär risk för personskada eller skada på fastigheten betraktas det som akut. Till akuta fel räknas t ex vattenskada eller skada på elledning samt trasiga glasrutor eller annat som innebär risk för personskada. Då ska du genast anmäla felet till kundservice.

Om du upptäcker ett akut fel när kundservice är stängt ska du ringa till fastighetsjouren: 08-656 19 90. Observera att du bara ska ringa fastighetsjouren om det är ett akut ärende och du inte kan nå Familjebostäders kundservice.

Trygg där du bor

Brandsäkerhet

• Om det brinner, följ grundregeln Rädda – Varna – Larma – Släck. Rädda dig själv och andra människor som är i fara. Varna andra i närheten. Larma genom att ringa 112. Om det är möjligt kan du försöka släcka elden eller stäng in branden så att den inte sprider sig.

• Om det brinner i trapphuset – gå inte ut i rökfyllt trapphus! Stäng din dörr till trapphuset och larma 112.

• En brandvarnare kan rädda liv. Testa därför regelbundet din brandvarnare. Gör en felanmälan om den är trasig eller om det inte finns någon brandvarnare i lägenheten.

• Trapphuset är en utrymningsväg vid brand och olycksfall. Du får därför inte ställa saker i trapphuset eller i vinds- och källargångar. Av säkerhetsskäl plockar vi bort saker som står i vägen.

Om grannen stör dig

Om din granne spelar hög musik eller på annat stör utöver det som är okej, kan du först testa att ringa på och berätta att du blir störd. Om du har problem med återkommande eller ohanterbara störningar kan du ta hjälp av oss. Under kontorstid är du välkommen att ringa vår kundservice. Behöver du råd eller hjälp utanför kontorstid kontaktar du vår Störningsjour som har öppet: sön-tor kl 20.00-03.00, fre-lör kl 20.00-04.00. Telefon: 08-658 11 60.

Vid inbrott

  • Gör en polisanmälan. Vid pågående brott ring genast 112.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag.

Vid akuta situationer

Du och dina grannar kan hjälpas åt att hålla koll i huset för ökad trygghet. Vid akuta situationer ska ni alltid ringa räddningstjänsten 112.

Om du drabbas av skadedjur

Om du drabbas av skadedjur i din lägenhet ska du genast anmäla det till vår entreprenör för skadedjursbekämpning. Familjebostäder står för alla kostnader för saneringen.

Tvättstuga

Du har tillgång till en tvättstuga där du kan boka tid för att tvätta. Logga in på Mina sidor för att boka tid.

Sopor och återvinning

• Sortera dina sopor och återvinn så mycket som möjligt! Förpackningar av glas, papper och plast lägger du i särskilda behållare. Lampor och saker som drivs med batteri eller sladd lämnar du i kärlet för elavfall.

• Saker som är för stora eller för tunga för soppåsen lämnar du i kärlet för grovavfall. Det gäller exempelvis mindre möbler, leksaker, trälådor, porslin, keramik och saker i plast och metall som inte är förpackningar.

• Färg, bilbatterier och kemikalier lämnar du till stadens insamling av farligt avfall. På www.stockholm.se hittar du adresser till stadens återvinningscentraler.

• I lägenheten finns matavfallsutrustning för att du ska kunna sortera ditt matavfall. När påsarna är slut hämtar du nya i det gröna skåpet som sitter i tvättstugan.

• Det skräp som blir över när du sorterat ut förpackningar, elavfall, matavfall och grovavfall, räknas som hushållsavfall. Tänk på att inte fylla påsen för mycket, knyt ihop påsen med en dubbelknut och släng påsen i nedkastet för hushållsavfall.

Bredband, tv och telefoni

I huset finns ett öppet fibernät. Det innebär att du själv kan välja leverantör för bredband, tv och telefoni. Läs mer på: https://familjebostader.zmarket.se/

Parkering och garage

• I många av våra områden finns möjlighet att hyra parkerings- eller garageplats. På vår webbplats kan du själv söka efter platser i ditt område.

Kontrakt och byten

Lägenhetsbyten

Om du vill byta din studentlägenhet och själv har hittat någon annan student att byta med så måste lägenhetsbytet godkännas av oss samt den andra hyresvärden.

Möjligheten att byta sin lägenhet gäller alla som har ett förstahandskontrakt.

Hyra ut i andra hand?

Du har möjlighet att hyra ut din studentbostad till en annan student i andra hand. Då behöver du ange särskilda skäl för uthyrningen. Du måste alltid kontakta oss för att få tillstånd till andrahandsuthyrning. Ansökningsblanketten hittar du på vår webbplats. Att hyra ut lägenheten utan vårt medgivande kan vara skäl för uppsägning av hyresavtalet. Blankett för ansökan om uthyrning i andra hand finns att ladda ner på vår webbplats.

Att säga upp sin lägenhet

Enligt det hyreskontrakt som är tecknat mellan dig och Familjebostäder gäller en uppsägningstid på två månader. Säg därför upp kontraktet minst två månader innan du ska flytta.

Glöm inte att...

  • Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar och tid för besiktning bokas när du säger upp hyreskontraktet. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden.
  • Du måste lämna lägenheten noggrant städad och med all inredning på plats, till exempel dörrar, hatthylla och garderober.
  • Du måste lämna tillbaka nycklarna senast klockan 12.00 dagen efter ditt hyreskontrakt har upphört.

Betala hyran

Du betalar din hyra månadsvis och i förskott. Varje månad får du en hyresavi där det framgår vilken summa du ska betala och när hyran senast ska vara betald.

Vardagsrum

Hemförsäkring

Du som bor hos oss måste enligt hyresavtalet ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen är viktig för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada.

Trivselregler

Trivselregler

Att bo i flerfamiljshus innebär många möjligheter till gemenskap och trivsel. Men det ställer också krav på oss som bor där att inte störa varandra och att ha tålamod med varandras sätt att leva.

Skötselråd

Skötselråd

Här hittar du tips och råd om hur du sköter om lägenheten.

Husvärd fixar duschslang hos hyresgäst

Felanmälan

Om något är fel i din lägenhet eller i huset du bor i kan du göra en felanmälan genom att logga in på Mina sidor eller ringa kundservice.

Brandsäkerhet

Här har vi samlat information om hur du kan förhindra brand och vad du ska göra om det börjar brinna hos dig eller i huset du bor i.

Skadedjurssanerare

Sanering av skadedjur

Tyvärr händer det att småkryp som pälsängrar, råttor, kackerlackor eller vägglöss tar sig in i våra hus och hem. Om du upptäcker skadedjur ska du genast kontakta vår leverantör för skadedjurssanering. Vi står för alla kostnader för saneringen.