Om oss
Sakkunnig – viktig roll i ett växande bostadsbolag
Att förvalta ett stort fastighetsbestånd och samtidigt bygga en stor mängd nya hyresrätter ställer stora krav på kvalitet och funktion i byggprocessen. Framöver kommer vi därför att behöva nyrekrytera sakkunniga inom olika teknikområden.
Familjebostäder äger och förvaltar fastigheter med ett marknadsvärde om 26,3 miljarder. Vi bygger också nya bostäder i det växande Stockholm. För att rusta bolaget att hantera långsiktig underhållsplanering av befintligt bestånd parallellt med en hög nyproduktionstakt har en ny byggstandard utvecklats.
- För att bygga med kvalitet och funktion behöver en mängd tekniska aspekter och kunskap vägas samman. Vi måste också ha med oss perspektivet vad som krävs för att husen ska kunna förvaltas effektivt. Därför har vår byggstandard utvecklats med input från alla de funktioner som jobbar med byggnation och förvaltning, säger Andreas Persson, chef för expertenheten på Familjebostäder.
Bolagets byggstandard omfattar fem områden; bygg och mark, el och tele, hissar, VVS och lås- och passersystem. Ett sjätte område, styr och övervakning, är under utveckling. Byggstandarden används i alla slags projekt; underhåll, ombyggnation och nyproduktion.
Rekryteringsbehov av sakkunniga
Bolagets sakkunniga inom olika tekniska områden är nyckelaktörer i arbetet med byggstandard. De följer projekten och säkerställer byggstandarden hela vägen från projektering via upphandling och genomförande till eftermarknad. I samråd med förvaltare, förvaltningsteam, driftansvariga, it-tekniker, projektledare, projektutvecklare och eftermarknadssamordnare dokumenteras även förbättringsåtgärder och byggstandarden justeras och utvecklas.
Framöver väntar flera pensionsavgångar samtidigt som nyproduktionstakten ökar. Bolaget kommer därför att behöva rekrytera sakkunniga inom olika teknikområden.
- Vi kommer att behöva förstärka organisationen med personer som har bred kompetens och erfarenhet från byggsektorn. Dels efterfrågar vi såklart rent teknisk kompetens inom olika sakområden såsom VVS, el/tele och energi. Dels letar vi också efter personer som har erfarenhet av att tillämpa sin sakkunnighet i ett samspel med de andra kompetenser som krävs när man bygger för förvaltning, fortsätter Andreas.
- För att vi som byggande och förvaltande bolag ska kunna ligga i framkant behöver vi också sakkunniga som har både förmåga och intresse för att följa omvärlds- och teknikförändringar. En god förståelse för beställarrollen är också avgörande för att vi ska kunna säkerställa att bolaget får det vi betalar för, avslutar Andreas.
Sakkunniga på Familjebostäder ska ha högskolekompetens inom sakområdet (eller motsvarande arbetslivserfarenhet) samt arbetslivserfarenhet om minst fem år. Stor förståelse för byggprocessens olika steg är grundläggande. Vidare behövs en god samarbets- och kommunikativ förmåga då man i rollen har ett stort nätverk med kontakter både inom och utom organisationen.
Hör av dig!
Vill du veta mer om rollen som sakkunnig på Familjebostäder och hur kommande rekryteringsbehov ser ut, kontakta gärna Andreas Persson .
Senast uppdaterad 2018-10-15