Systematiskt arbete mot fusk

Efterfrågan på bostäder i Stockholm är fortsatt hög och det är viktigt att våra hyresrätter förmedlas till stockholmarna på ett rättvist sätt. Våra policyer, riktlinjer och vår uppförandekod tydliggör våra krav och förväntningar på egna medarbetare och samarbetspartners.
Byggarbetare på hög höjd.
  • Ikon hus
    Avslutade utredningar om olaga andrahand146
  • Ikon nyckel
    Påbörjade utredningar av olaga andrahand260
  • Ikon kök
    Friställda lägenheter till följd av utredningar om olaga andrahand120
  • Ikon dokument
    Uppsagda avtal som hänskjutits till hyresnämnden10
  • En kvinna bär flyttkartong genom ett kök.
  • Socialt ansvar-mänskliga rättigheter

    Våra arbetsplatser ska präglas av bra arbetsmiljö och följa arbetsrätten. Utifrån lagstiftning, regelverk och stadsövergripande program har vi policys och riktlinjer för att konkretisera bolagets förväntningar på varje medarbetare gällande uppförande, antikorruption och representation. I uppförandekoden för leverantörer tydliggörs våra krav på samarbetspartners och leverantörer.  

    En korrekt och rättvis uthyrning

    Ingen ska diskrimineras i sin kontakt med oss och våra bostäder ska fördelas rättvist. Familjebostäders hyresrätter förmedlas av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Bostäderna förmedlas efter kötid genom ett transparent och rättvist system. Utöver det behöver hyresgästen uppfylla ett antal kriterier för att kunna teckna ett hyreskontrakt. Kriterierna är bland annat till för att säkerställa att hyresgästen har rätt till en hyresrätt och att personen har råd att betala hyran.

    För att vara säker på att alla kontroller har genomförts i uthyrningsprocessen är det alltid två uthyrare som granskar, där den ena intygar att rutinerna följts. Bostadsenheten arbetar aktivt med att se över och utveckla sina arbetssätt för att upprätthålla såväl en hög kvalitet som en säker uthyrningsprocess.

    Vi motverkar svartkontrakt och olaga andrahandsuthyrning och friställer på så sätt lägenheter till Bostadsförmedlingens kö. År 2024 friställde vi totalt 120 lägenheter genom att utreda olaga andrahandsuthyrningar.  

    Särskild granskning av bostadsuthyrning

    Ett tryggt hem är ett grundläggande behov och en grundpelare bland de mänskliga rättigheterna. Familjebostäder har en viktig roll i att bidra till en bostadsmarknad i Stockholm där alla ska kunna bo bra. En ansvarsfull uthyrning genom Bostadsförmedlingen, med tydliga, transparenta och rimliga krav på blivande hyresgäster, bidrar till en mer rättvis bostadsmarknad i Stockholm.

    Stockholms stads revisionskontor granskade vår bostadsuthyrning och de rutiner vi har för att motverka oegentligheter vid andrahandsuthyrning, lägenhetsbyten och kontraktöverlåtelser. Revisorernas bedömning är att bolaget kan utveckla sina arbetssätt för rutiner och dokumentation, något som kommer att åtgärdas och följas upp under 2025.

      2024 2023
    Andel medarbetare utbildade i anti-korruption (%) 100 100
    Andel kontrollerade kontrakt vid bostadsuthyrning (%) i.u** 5*
    Påbörjade utredningar av olaga andrahand (st.) 260 324
    Avslutade utredningar av olaga andrahand (st.) 146 375
    Friställda lägenheter till följd av utredningar om olaga andrahand (st.) 120 136
    Uppsagda avtal avseende oriktiga hyresförhållanden som hänskjutits till hyresnämnden (st.) 10 22
    Total inköpsvolym (mdkr) 2,3 2,6

    * Under 2023 ersattes denna kontroll av en fördjupad kontroll av godkända lägenhetsbyten.
    ** Bostadsförmedlingen granskar kontrakt vid bostadsuthyrning. Familjebostäder gör löpande stickkontroller av Bostadsförmedlingens granskning, men saknar säkerställd statistik för 2024. 

     

  • Lyftkran på byggarbetsplats.
  • Rättvist byggande

    Rättvist byggande är en satsning för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser. Som allmännyttigt bostadsbolag vill vi ta ett särskilt ansvar. Våra hyresgäster ska veta att deras lägenheter är byggda utan fusk. Det handlar om sund konkurrens på lika villkor och schyssta villkor i hela kedjan av byggentreprenörer.

    Rättvist byggande är ett föreningssamarbete mellan fastighetsbolag i Stockholms stad, ett flertal tillsynsmyndigheter och branschorganisationer: Familjebostäder, Micasa, SISAB (Skolfastigheter i Stockholm), Stockholmshem och Svenska Bostäder samt Ekobrottsmyndigheten, gränspolisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Stockholms Byggmästareförening och Fair Play Bygg. Sedan förra året är branschorganisationen Byggherrarna huvudman.

    Under 2024 genomfördes fyra arbetsplatskontroller på Familjebostäders byggarbetsplatser. Vid varje kontroll får Familjebostäder en rapport om hur många företag och personer som kontrollerats, vilka avvikelser som noterats och hur de ska hanteras. Vi för en dialog med entreprenörerna och följer upp alla avvikelser tills de är åtgärdade. Kontrollerna resulterade i följande avvikelser:

    Andel oanmälda underentreprenörer
    Andel av totala antalet kontrollerade företag på arbetsplatser som inte varit föranmälda och registrerade hos Rättvist byggande. 

    7,1%

    Andel avvikelse ID06
    Andel av totala antalet kontrollerade personer som saknat giltigt ID06-kort vid arbetsplatskontroller.

    2,9%

    Andel avvikelse ID-handling
    Andel av totala antalet kontrollerade personer som saknat giltig ID-handling vid arbetsplatskontroller.

    8,8%

    Andel avvikelse tillstånd (Rätt att arbeta i Sverige)
    Andel av totala antalet kontrollerade personer som inte kunnat styrka sin rätt att arbeta i Sverige eller som verifierats inte har rätt att arbeta i Sverige av Migrationsverket.

    0,0%

    Andel brister inhägnad
    Andel av byggarbetsplatser som har någon form av brist i inhägnaden.

    50%

     

  • Byggarbetare på byggarbetsplats.
  • Hållbar leverantörskedja

    Familjebostäder köper årligen produkter och tjänster för nära 1,9 miljarder. Det påverkar vår verksamhet och vårt hållbarhetsarbete. Det är därför viktigt att vi ställer krav på våra leverantörer. 

    Vår inköpsprocess skapar goda förutsättningar för hållbara inköp och vi arbetar med att följa upp våra avtal systematiskt och effektivt. I våra upphandlingar ställer vi krav på våra leverantörer för att minska negativa effekter på miljö och social hållbarhet. Under 2024 införde vi återbrukskrav i ombyggnadsprojekt för att öka användningen av återbrukat material. Vi efterfrågar välfungerande miljö- och kvalitetsledningssystem och ställer krav på ISO 14001:2015/ISO 9001:2015, BKMA eller motsvarande. De varor och material som används ska vara miljöprövade i Byggvarubedömningen. 

    Vi vill också att leverantörerna ska erbjuda goda arbets- och anställningsvillkor och erbjuda praktikplatser och tillfälliga anställningar i samverkan med Arbetsmarknadsförvaltingen. Upphandlingar sker enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

    Anti-korruption och visselblåsning

    Alla bolag kan riskera att utsättas för fusk och oegentligheter. Korruption är en av de största riskerna, särskilt i form av mottagande av otillbörlig förmån – som att ta emot en muta. Det kan ske i kontakter med både hyresgäster och leverantörer. För att förebygga sådana händelser har vi identifierat det som en viktig fråga i vår väsentlighets- och riskanalys.

    Bolagets riktlinjer för intern och extern representation inkluderar också Stockholms stads regler om mutor. Riktlinjerna finns på intranätet och vi påminner om vilka regler som gäller varje år. 

    Stockholms stad har en visselblåsarfunktion som är gemensam för stadens förvaltningar och bolag. Genom funktionen kan medarbetare rapportera missförhållanden och oegentligheter inom bolaget. Det kom inte in några anmälningar mot Familjebostäder. 

    Kontroll av leverantörer

    Som en stor inköpare av varor och tjänster, främst inom byggentreprenad, drift och underhåll, är det viktigt att samarbeta med pålitliga aktörer. Därför gör vi regelbundna kontroller för att säkerställa att våra leverantörer sköter sina åtaganden och för att förhindra felaktiga betalningar och bluffakturor. Vi använder en automatiserad bevakningstjänst som kontrollerar våra leverantörer och hyresgäster mot olika register, som Skatteverket, Bolagsverket och Svensk handel. Om det uppstår avvikelser eller problem, gör vi fördjupade kontroller och hanterar uppkomna situationer löpande. 

    Alla fakturor som överstiger 500 000 kronor kontrolleras för att säkerställa att beloppen är korrekta innan vi betalar. Vi granskar fakturor som innehåller kostnader som kan vara svåra att bedöma, som representation och medlemsavgifter, för att säkerställa att de följer regelverk och lagstiftning.


    Varje år följer vi upp de miljökrav vi ställer på våra leverantörer. Vi följer också upp hur väl vi fungerar som beställare och samarbetspartner. Årets resultat visade att våra leverantörer är nöjda med hur vi samarbetar och kvaliteten på våra beställningar och avtal. De uppskattar också vår tillgänglighet och kommunikation. 

  • En man och en kvinna i ett maskinrum.

    Foto: Fredrik Hjerling

  • Ett jämställt bolag utan diskriminering

    På Familjebostäder arbetar vi aktivt för jämställdhet, icke-diskriminering och mångfald. Vi ska vara en arbetsgivare som är schysst och rättvis. I årets medarbetarundersökning ansåg 83 procent av medarbetarna att Familjebostäder arbetar för lika rättigheter och möjligheter. Frågan följs upp i medarbetarundersökningar och årliga riskbedömningar där vi lyfter arbetsmiljöfrågor.

    Genom en årlig kartläggning kan vi upptäcka ojämlikheter och säkerställa jämställda löner. All rekrytering sker utifrån en kompetensbaserade rekryteringsprocess med stöd av bolagets HR-partner.

    Ingen ska känna sig kränkt eller trakasserad på jobbet eller när de kontaktar oss. Vi ska motverka kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på arbetsplatsen, i kontakten med våra kunder och i samarbeten med externa aktörer. I den årliga hyresgästenkäten uppgav drygt 80 procent att de inte upplevt sig diskriminerade i kontakt med oss medan 3,7 procent upplevde att de hade diskriminerats. Vi tar alla kommentarer och synpunkter på allvar och agerar utifrån bolagets riktlinjer och rutiner.   

    Bolagets riktlinjer mot kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier beskriver hur anmälan och hantering av avvikelser på arbetsplatsen ska hanteras. Riktlinjerna är tillgängliga för alla medarbetare på intranätet och bolagets arbetsmiljöansvarige har löpande kontakt med medarbetare och chefer.

    95 procent av medarbetarna uppgav i årets medarbetarenkät att de vet vart de ska vända sig om de utsätts för kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier. Det är en ökning med tre procent jämfört med föregående år.