Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ansök om att hyra ut i andra hand

Om du inte ska bo i din lägenhet under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andra hand. Du måste dock alltid ha tillstånd först.

För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand måste du alltid ansöka om tillstånd, i första hand från Familjebostäder. Om du inte fått tillstånd och ändå hyr ut lägenheten i andra hand, riskerar du att bli av med hyreskontraktet.

I din ansökan anger du orsaken till andrahandsuthyrningen och bifogar intyg. Om du vill hyra ut lägenheten på grund av att du ska bo utomlands ska du även lämna en fullmakt till någon i Sverige på särskilt formulär. Handläggningstiden kan vara några veckor.

Om du har frågor kring din ansökan är du välkommen att höra av dig till kundservice.

Du ansvarar för lägenheten

Som förstahandshyresgäst ansvarar du fortfarande för hyresbetalningen och lägenheten, även under tiden då du hyr ut den i andra hand. Familjebostäder behöver din tillfälliga adress under den tid som lägenheten är uthyrd i andra hand.

Tänk på att det kan vara bra att noga undersöka att din hyresgäst kan betala hyran och sköter sig. Du måste också se till att det finns en gällande hemförsäkring för lägenheten under tiden du hyr ut. 

HYRAN FÅR INTE VARA HÖGRE ÄN DEN DU SJÄLV BETALAR

Tänk på att hyran som din andrahandshyresgäst betalar inte får vara högre än den du själv betalar till oss. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.

Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till kan du bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse, eftersom det är brottsligt från och med 1 oktober 2019.

Besittningsskydd

Oavsett hur lång tid man har bott i andra hand så har man aldrig rätt att få överta hyreskontraktet. För mer information besök hyresnämndens webbplats.